Tips voor Pannen

TIP 1

Of een pan geschikt is voor een inductieplaat kunt u eenvoudig controleren met bijvoorbeeld een koelkastmagneet. Als de magneet aan de bodem van de pan blijft hangen, kunt u de pan op inductie gebruiken.

TIP 2

U kunt de temperatuur van uw pan controleren door er een druppel water of een beetje olie of vet in te doen. Water verdampt in de vorm van stoom bij 100 ºC. en olie gaat bij ongeveer 200 ºC walmen. Hogere temperaturen worden niet aanbevolen.

TIP 3

De metalen delen van een braadpan worden net als de handvatten en deksels tijdens gebruik heet. Gebruik dus pannenlappen of handschoenen.

Bakeliet wordt niet op dezelfde manier warm en is niet bestand tegen temperaturen boven 225 ºC. Zet een pan met een bakelieten handvat dus nooit in een oven met een temperatuur boven de 200 ºC of onder een hete grill.

TIP 4

Als er in uw stalen kook- of braadpan van Iittala aangebrande, aangekoekte of andere resten achterblijven, maakt u de pan zo schoon:
– Kook in de pan gedurende 30 minuten een oplossing van 1 dl vaatwasmiddel, 1 vaatwastabelt of 1 dl waspoeder en 1 liter water. Maak de bodem met een borstel schoon, spoel de pan af en droog hem af.
U kunt ook een speciaal reinigingsmiddel voor staal gebruiken.
– U kunt aangekoekte resten of andere mnineralen verwijderen door circa 30 minuten een oplossing van 1 dl azijn en 1 ltr water in de pan te koken.
– U  kunt de vlekken ook verwijderen met een halve citroen of een speciaal reinigingsmiddel voor staal. Wij raden u aan geen staalwol of andere materialen te gebruiken waarmee het oppervlak krassen kan oplopen.

TIP 5

U brandt zo een pan met vet in:
Was de pan met afwasmiddel af en haal het roest weg met een schuursponsje of met zout.
Spoel de pan goed af en droog hem af.
Wrijf de binnenkant van de pan in met ongezouten reuzel of slaolie.
Verhit de pan in de oven op 250 graden C als u reuzel gebruikt, en op 150 graden C als u olie gebruikt.
Veeg het overtollige vet af. De pan is dan klaar voor gebruik.

TIP 6

Met pannen met coating kookt en eet u gemakkelijker en gezonder. U kunt op lagere temperaturen koken en minder vet gebruiken. Bovendien brandt uw eten niet snel aan.

TIP 7

Gebleken is dat een combinatie van boter en (zonnebloem)olie voor pannen met een keramische coating het best zijn. Koudgeperste olie is niet geschikt voor bakken.

TIP 8

Als de bodem van een pan met coating er minder goed uit ziet, wrijf deze dan in met een beetje slaolie om hem zijn glans weer terug te geven.

 

Onderhoud Pannen
Zorg goed voor uw producten, dan gaan ze jaren lang mee.Van Iittala produkten heeft u jaren plezier, mits u ze juist gebruikt.
Een goede kook- of braadpan herkent u aan de bodem: een goede bodem is dik, behoudt zijn vorm tijdens gebruik en verdeelt de warmte gelijkmatig.
Alle kook- en braadpannen van iittala zijn geschikt voor inductie. Een pan met een inductiebodem is speciaal ontworpen voor gebruik op een inductieplaat. In de bodem is een magnetisch metaal verwerkt waardoor alleen de bodem van de pan in het magnetische veld van de kookplaat wordt verhit. Maar de pannen zijn ook geschikt voor gebruik op andere kookplaten. Koken op een inductieplaat kost minder energie en is veilig. Inductiekookplaten reageren snel wanneer u de temperatuur hoger of lager zet, en verwarmen alleen het eten, niet de rest van de keuken.
Vóór gebruik: was de nieuwe pan af met een mild afwasmiddel. Verwijder stickers en etiketten en vet de pan indien nodig in.
Tijdens gebruik: Laat een lege pan nooit op een hete plaat staan. Als u een lege pan op een hete kookplaat laat staan, kan de pan onherstelbaar beschadigd worden en kan ook de kookplaat zelf schade oplopen.
As het voedsel begint te koken of bruin wordt, zet de pit dan direct lager. Op die manier gaat uw pan langer mee.

Materialen
De belangrijkste materialen die voor kook- en braadpannen van Iittala worden gebruikt, zijn: Roestvrij Staal, Aluminium, materiaal uit meerdere lagen (compound) of gietijzer.
Deksels zijn meestal gemaakt van roestvrij staal. In het geval van gietijzeren producten zijn de deksels ook van gietijzer gemaakt. Andere delen zijn vaak van roestvrijstaal of bakeliet.

Roestvrij staal
Roestvrij Staal is een zeer veilige en duurzame materiaalsoort die warmte goed geleidt.
Stalen producten van iittala, zoals All Steel, hebben een bodem die uit vijf lagen bestaat. Een dergelijke bodem is uitermate geschikt voor koken en braden. De dikte van de bodem is geoptimaliseerd met het oog op een goede warmtegeleiding. Stalen producten van Iittala zijn eenvoudig te onderhouden: ze zijn vaatwasmachinebestendig en blijven langere tijd schoon.
Bodem uit vijf lagen bestaat uit : 1 Roestvrij staal (kern) 2. Aluminium 3. Roestvrij staal 4. IJzer 5. Roestvrijstaal.

Samengestelde materialen
Samengestelde materialen zijn zeer geschikt voor pannen. De stalen buitenlaag is gemakkelijk te onderhouden en de aluminium kern geleidt warmte goed, zodat het voedsel gelijkmatig en snel wordt verhit. De serie Tools is gemaakt van samengesteld materiaal.
Samengesteld materiaal = Compound bestaat uit 3 lagen: 1. Roestvrij staal 2. Aluminium 3. Roestvrijstaal.

Gietijzer
Een gietijzeren pan gaat lang mee en is geschikt voor hoge temperaturen en intensief gebruik. Een gietijzeren pan houdt warmte uitstekend vast en is dan ook ideaal voor braden en stofen. De gietijzeren producten van Iittala zijn al met vet ‘ingebrand’ in de fabriek, dus direct klaar voor gebruik. Toch is het goed om de pan nadat u deze enkele malen heeft gebruikt, in te vetten met slaolie. Gietijzeren producten mogen niet in de vaatwasmachine. Gebruik ook geen afwasmiddel. Het beste reinigt u ze met keukenpapier of spoelt u ze direct na gebruik af met warm water. Laat de pan goed drogen, bij voorkeur op de kookplaat bij een lage temperatuur. Als u wel afwasmiddel gebruikt, vet de pan dan na reiniging in met slaolie (olijfolie) en laat hem goed drogen om roestvorming te voorkomen. Bewaar geen voedsel in een gietijzeren pan. Zet de pan wanneer u deze niet gebruikt, weg met een stuk keukenpapier erin. Laat de deksel een stukje open staan zodat zich geen roest vormt.
Eventueel roest kunt u verwijderen door de pan opnieuw met vet ‘in te branden’. Geëmailleerde gietijzeren producten mogen niet met vet worden ingebrand omdat het email de pan tegen roest beschermt. De braadpannen van Sarparneva zijn gemaakt van geëmailleerd gietijzer.

Aluminium
Aluminium geleidt warmte zeer goed en gelijkmatig. De bodem is uitermate geschikt voor braden. De bodem van aluminium producten bevat ook staal zodat de pannen gebruikt kunnen worden op een inductieplaat. Pannen van allen aluminium werken niet op een inductieplaat. Wij raden ua aan gebruiksvoorwerpen die aluminium bevatten, niet in een vaatwasmachine te reinigen en er geen voedsel in te bewaren.

Coatings
De coating voorkomt aanbakken. Pannen met een coating zijn handig in gebruik en gemakkelijk te onderhouden. Coating kan worden aangebracht in aluminium, roestvrijstalen en gietijzeren pannen.
Vóór gebruik: verwijder stickers en etiketten. Was de pan af met afwasmiddel. De pan is dan klaar voor gebruik. U kunt de pan gewoon afwassen, dankzij deze gemakkelijke te onderhouden coating.

Reinigen:
Wij raden u aan pannen met een coating niet in de vaatwasmachine te reinigen. Als u ze met de hand afwast, blijven de pannen langer mooi.
Als u ze toch in de vaatwasmachine afwast, vet dan de bodem daarna licht in met (sla)olie zodat deze niet te veel uitdroogt.
Bewaar geen voedsel in pannen met een coating. Voedingsmiddelen kunnen het oppervlak beschadigen.

Anti-aanbaklaag
Sommige aluminium of roestvrijstalen pannen zijn gecoat met PTFE (Polyetrafluoroethyleen) om aanbranden tegen te gaan

Gebruik:
Zet de kookplaat op een middelhoge temperatuur als u voedsel langere tijd bakt. Door temperaturen boven de 250 graden raakt het oppervglak beschadigd en wordt de anti-aanbakbescherming verminderd.
Als een pan met een anti-aanbaklaag te hoog verhit wordt, krijgt de coating een andere kleur en beschermt hij minder goed. N.B. Dergelijke schade valt niet onder de garantie van het product. Dit is namelijk het gevolg van onjuist gebruik.
Gebruik altijd houten of kunststof spatels, gardes, enzovoort. Let op dat u de bodem niet beschadigt met scherpe voorwerpen, en gebruik geen schuurmiddelen of schuursponsjes.

Geëmailleerde coating
De gietijzeren pan Sarpaneva is geëmailleerd. Hierdoor wordt een duurzamer oppervlak verkregen en worden de producten tegen roest beschermd. Geëmailleerde gietijzeren pannen zijn uitermate geschikt voor gebruik op de kookplaat en in de oven. Het voedsel wordt geod gegaard en wordt mooi bruin. Met geëmailleerde pannen heeft u geen last van een nasmaak. U kunt dezelfde pan dus gebruiken voor vlees en vis.
Gebruik bij dit soort pannen houteh of kunststof spatels, gardes en ander gerie. Door scherpe voorwerpen, schuursponsjes, staawol of schuurpoeder kan het geëmailleerde oppervlak beschadigd raken. Was dit soort pannen altijd met de had. Desgewenst kunt u afwasmiddel gebruiken. Wij raden u aan deze pannen niet in afwaswater te laten staan.

Probleem / Oplossing Pannen

Probleem: aangebrand voedsel op de bodem of aangekoekte resten.
Oorzaak: kookplaat te heet / onzorgvuldig afgewassen of geen boter/olie gebruikt.
Oplossing: Roestvrij staal en staal zonder coating: Laat het voorwerp weken of kook een oplossing van 1 dl afwasmiddel in 1 ltr water of in een oplossing van 1 dl azijn en 1 ltr water. U kunt ook een speciaal reinigingsmiddel voor staal gebruiken. Overige producten: met de hand afwassen

Probleem: zelfklevende etiketten
Oorzaak: Etiketten die al lang op een voorwerp zitten, zijn soms moeilijk te verwijderen. Verwijder ze dus altijd vóór gebruik, zeker van de bodem.
Oplossing: Verwijder etiketten met slaolie. Laat ze even weken en was ze dan af.

Probleem: grijswitte vlekken op roestvrij staal
Oorzaak: Hard water
Oplossing: Kook in de pan een oplossing van water en azijn. Spoel de pan af en droog hem af.

Probleem: Kleine witte plekjes of roest op roestvrij staal
Oorzaak: Zout toegevoegd aan koud water
Oplossing: Deze plekjes kunnen niet worden verwijderd. U kunt nieuwe plekjes voorkomen door het zout pas toe te voegen als het water al kookt of het eten gaar is. Voeg GEEN zout toe aan koude vloeistoffen.

Probleem: Regenboogkleuren op roestvrij staal
Oorzaak: Volledig onschadelijk. Het gevolg van plotselinge temperatuurveranderingen, vaak als de pan direct na gebruik wordt geleegd/de hete pan direct met koud water afgespoeld wordt.
Oplossing: Verdwijnt met de tijd. Ook kunt u in de pan een oplossing van water en azijn koken.

Probleem: Kleurveranderingen bij producten met een coating
Oorzaak: De meest voorkomende oorzaak is dat u op een te hoge temperatuur kookt.
Oplossing: Zorg dat de pan niet oververhit raakt als hij leeg is. Doe altijd een beetje vet of water in de pan. Kook op een lagere temperatuur.