Birds by Toikka

Wereldberoemd zijn de handgeblazen vogels van de Designer Oiva Toikka. Scandinavisch Kado heeft het meest ruime assortiment in Nederland, en weet al jaren klanten vanuit alle windstreken blij te maken met deze unieke vogels. Deze verzamelobjecten zijn het werk van Oiva Toikka. Deze bekende Finse Glaswerker ging begin jaren 60 aan het werk bij Iittala als chef-ontwerper.

Voordat Toikka bij Iittala belandde werkte hij in Helsinki als keramisch ontwerper bij Arabia. Arabia is vooral bekend vanwege het servies, bijvoorbeeld de ’24H serie’. Een goed decennia later wist Toika de eerste bekende Birds by Toikka te realiseren. Deze stijlvolle, kleurrijke en gedurfde vogels omschreef Toikka als barok, omdat het woord barok vrij vertaald is van ‘een afwijkende parel’.

In 1992 won Toikka de Kaj Franck Design Prize, vernoemd naar zijn beroemde collega-ontwerper Kaj Franck.

Iittala Birds by Toikka Robijnvogel - 200 x 125 mm

Toikka wilde gezien worden als een artiest dat toevallig ook design werk opleverde. Dit is goed terug te zien in de kunstzinnige Birds by Toikka. 

Niet alleen deze vogels zijn een gewild object van Toikka’s hand, ook de serie Kastehelmi met voornamelijk servies en glaswerk is zeer bekend. Dit assortiment is ook in zijn volledigheid bij Scandinavisch Kado te vinden.

 

De ‘geboorte’ van deze vogel is al een lust voor het oog om te bekijken.

Bekijk de Uhuu