Professor Oiva Toikka werd in 1931 geboren in Viipuri, Finland, en is één van de grootste namen op het gebied van Fins glas.

Het bekendste werk van Toikka is de collectie Birds, maar hij houdt zich al net zo lang bezig met uitvoerende kunsten. Hij heeft talrijke prijzen gewonnen, zoals de Lunning prijs, de Pro Finlandia-medaille, de World Glass Now 85 Award, de Kaj Franck Designprijs en de Prince Eugenmedaille.

De Birds van Iittala zagen het levenslicht in 1972. Geen enkele vogel is hetzelfde omdat ze met de mond geblazen worden. Elke vogel wordt gesigneerd met “O. Toikka Nuutajärvi”, het bewijs van echtheid.

Professor Oiva Toikka (1931) is wereldwijd beroemd om zijn grote, unieke bijdrage aan de Finse kunst en design. Zelf zegt hij: “ik probeer niets te bereiken. Ik wil gewoon leuke dingen doen.” Hoewel Toikka oorspronkelijk aan het begin van de zestiger jaren een keramiekopleiding volgde, werd hij door Kaj Franck ingehuurd als ontwerper bij de glasfabriek in Nuutajärvi. Hij leerde houden van de vloeibare eigenschap van glas: “het past bij mij. Je hebt snel resultaat. En de diepe kleuren die je krijgt met keramiek, zijn ook mogelijk met glas.”

In de jaren zestig en zeventig ontwierp Toikka vele populaire serviezen in glas en aardewerk, zoals Kastehelmi, Fora en Fauna en Pioni. Maar hij is vooral bekend vanwege zijn Iittala Birds: lyrische glazen sculpturen die in Nuutajärvi met de mond worden geblazen. Toikka heeft ook gewerkt als decor- en kostuumontwerper bij theater- en operaproducties. Verder heeft hij vele prijzen gewonnen, zoals de Pro Finlandia-medaille, de Kaj Franck-designprijs en de Prins Eugenius-prijs. Als eerbetoon aan Toikka introduceerde Iittala een speciale jubileumcollectie met de Jaarvogel, het Jaarei, de kubus en vijf Birds by Toikka.
In 2010 vierde Oiva Toikka zijn 50-jarig jubileum bij Iittala.