De designs voor grote internationale modehuizen vestigden zijn naam. Naast textielprints verzorde grafisch ontwerper Klaus Haapaniemi illustraties voor verschillende boeken. Zijn tekeningen zijn fantasierijk en sprookjesachtig.
Wie googled op ‘Klaus Haapaniemi’, stuit al snel op zijn fascinerende tekeningen. Fantasierijk en sprookjesachtig, worden ze in de recensies vaak in verband gebracht met Finse folklore. Op zich niet zo gek, want haapaniemi komt uit Finland. Maar er is meer. Zijn fantasiewereld is voor iedereen begrijpelijk en spreekt mensen over de hele wereld aan. Een herkenbare stijl die tegelijk persoonlijk en universeel is.

Zijn grootmoeder ontwierp theaterkostuums. Hij is bij wijze van spreken tussen de lappen stof opgegroeid. Hier komt zijn belangstelling voor textielprints vandaan. Al heel vroeg liep hij met het idee rond om enorme prints voor kleding te ontwerpen. De invloed van theater en theaterkostuums is ook om een andere reden belangrijk. “Theaterdecors openden mij de ogen foor Finse en Oost-Europese folklore. Ik raakte faefacineerd door ensceneringen van het Russische toneel en ballet van rond 1900, waarvoor de folklore van het Russische platteland een grote inspiratiebron was.

Een andere aanwijsbare invloed zijn Japanse en Oost-Europese cartoons. In de tekeningen van haapaniemi smelten deze ingrediënten samen tot een hallucinerend geheel, waar iedereen zijn eigen verhaal bij kan bedenken.